fbpx

Findest Protein Oy siirtyy biopolttoaineeseen 2015

Honkajoki Oy:n tytäryritys Findest Protein Oy siirtyy biopolttoaineen käyttäjäksi vuoden 2015
alkupuolella. Tammikuussa 2014 Honkajoki Oy ja Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy allekirjoittivat energiantuotannosta kumppanuussopimuksen.

STEP rakentaa Findest Protein Oy:n käyttöön hakkeella toimivan neljän megawatin höyrykeskuksen. Tulevaisuudessa laitoksella tuotetaan tehtaan tarvitsema 20 000 megawattituntia höyryenergiaa vuodessa. Hakkeen energiakustannus on raskaaseen öljyyn verrattuna merkittävästi alhaisempi.

– Olemme projektissa siinä vaiheessa, että kattilatoimittajia on haastateltu ja nyt tarkastelemme ja vertailemme tarjouksia. Tarkoitus on valita kattilatoimittaja maaliskuun aikana, saada rakennusluparakennus vireille viimeistään huhtikuussa ja touko-kesäkuussa aloittaa pohjatyöt, kertoo kehityspäällikkö Reijo Kärki STEPistä. – Laitoksen käyttöönotto ajoittuu alkuvuoteen 2015.

Kaustisen seudulla on jo haketta käyttäviä kaukolämpölaitoksia useassa kunnassa. Findest Proteinin hakehankinnat hyödyntävät ja työllistävät jo olemassa olevia hankintaketjuja, mikä tukee paikallisia yrittäjiä. Polttoaine tulee lähialueilta nuoren metsän harvennuksista.

Siirtyminen hakkeen ja turpeen käyttöön parantaa huomattavasti tehtaan ympäristöystävällisyyttä. Vastaisuudessa öljyn käytöstä luovutaan lähes kokonaan: öljyä käytetään ainoastaan uuden laitoksen häiriötilanteissa tai seisokin aikana. Niinpä rikkidioksidipäästöt loppuvat lähes kokonaan. Pienhiukkasten osalta laitos täyttää joulukuussa 2013 voimaan tulleen asetuksen kiristyneet vaatimukset. Siirtyminen uusiutuvaan energiaan on merkittävä parannus ympäristön kannalta.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Findest Proteinin tehtaalta voisi saada huomattavan määrän talteenottolämpöä. Findest Protein teettää Motivan energiatehokkuusselvityksen, jotta talteenotettavan energian määrästä saadaan tarkempi varmuus. Alustavan arvion mukaan kyse on noin 10 000 megawattitunnista vuodessa. Seuraavana projektina STEP selvittää, löytyisikö energialle käyttökohteita lähistöltä. Mahdollisuuksia ovat esimerkiksi energian toimittaminen Kaustisen kaukolämpöverkkoon tai sen hyödyntäminen hakkeen tai puutavaran kuivausyrityksen toiminnassa.

Ota yhteyttä!

Vastaamme mielellämme toimintaamme, palveluitamme ja tuotteitamme koskeviin kysymyksiisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Ota yhteyttä