fbpx

Findest Protein Oy valmistaa prosessoitua eläinvalkuaista vientiin

Findest Protein Oy on Honkajoki Oy:n Kaustisella sijaitseva tytäryritys. Honkajoki Oy:n ja Findest Protein Oy:n tuotantolinjat täydentävät toisiaan: Honkajoella käsitellään luokkien 1 ja 2 sivutuotteita ja Findest Proteinin käsittelylinjalla luokan 3 eli matalimman riskin sivutuotteita.

Findest Protein Oy:n tärkeimmät tuotteet ovat sika- ja porojauho, eli sian ja poron sivutuotteista valmistettu prosessoitu eläinvalkuainen. Prosessoitu eläinvalkuainen sisältää aminohappoja, rasvaa sekä kivennäis- ja hivenaineita, joten se on arvokasta raaka-ainetta turkis- ja lemmikkieläinrehun valmistajille. Prosessoitu eläinvalkuainen menee vientiin Eurooppaan ja Venäjälle.

Lisäksi Findest Protein valmistaa eläinrasvaa, jonka Neste Oil jalostaa edelleen biopolttoaineeksi Porvoon jalostamollaan.

Tammikuussa 2014 Honkajoki Oy ja Suomen Teollisuuden Energiapalvelut STEP Oy allekirjoittivat sopimuksen energiantuotannosta sekä uuden biohöyrylaitoksen rakentamisesta Findest Protein Oy:n tehtaalle. Vuoden 2015 alussa valmistuva höyrykattilalaitos käyttää polttoaineenaan paikallisia biopolttoaineita, pääasiassa haketta. Se korvaa raskaan polttoöljyn ja eläinrasvan tehtaan energiantuotannossa. Lisäksi on suunnitelmia tehtaan prosessilämmön hyödyntämisestä.
Jatkuva kehittäminen kuuluu olennaisesti Findest Protein Oy:n toimintaan.

– Lainsäädäntö muuttuu koko ajan, ja sen myötä toimintaamme kohdistuu jatkuvasti uusia vaatimuksia, kertoo prosessiesimies Pertti Lehto. – Sen kymmenen vuoden aikana, minkä olen työskennellyt Findest Protein Oy:ssä, sekä yrityksen toiminta että lainsäädännön vaatimukset ovat kehittyneet todella paljon.

Findest Protein työllistää tällä hetkellä 15 henkilöä. Honkajoki Oy:n lisäksi Findest Proteinin omistajia ovat Atria ja Selkämeren Jää Oy.

Ota yhteyttä!

Vastaamme mielellämme toimintaamme, palveluitamme ja tuotteitamme koskeviin kysymyksiisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Ota yhteyttä