fbpx

Honkajoki Oy ja Helsingin yliopisto toimivat jatkuvassa tutkimusyhteistyössä

Honkajoki Oy tutkii ja kehittää jatkuvasti agroekologiseen toimintamalliinsa liittyviä toimintoja ja prosesseja. Kumppanina useissa tutkimushankkeissa on toiminut Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitos ja sen agroekologian tutkimusryhmä.

– Honkajoen teollisuuskompleksin toiminta on agroekologisesta näkökulmasta jopa esimerkinomaista, kertoo Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksen professori Juha Helenius. – Agroekologia on teollisen ekologian sovellus, joka tutkii, miten maatalous ja siihen liittyvä teollinen tuotanto saadaan toteutettua kestävästi. Sen sijaan, että käyttöön otettaisiin aina uusia raaka-aineita, Honkajoki käyttää materiaalina ainesta, joka muuten olisi jätettä ja kallista hävittää. Oman prosessin ohessa syntyvä hukkalämpö ohjataan hyötykäyttöön. Uudelleenkäyttö on huomioitu kaikessa toiminnassa.

Tohtorikoulutettava Jukka Kivelä on tehnyt yhteistyötä Honkajoen kanssa vuodesta 2007. Kivelä oli jo aiemmin tehnyt opinnäytetyönsä lihaluujauhon lannoitekäytöstä. Kun Honkajoki lähti mukaan jatkotutkimusten rahoittajaksi, työ jatkui tuloksellisena.

– Honkajoki on todella hyvä kumppani. Tutkimuksen teko on innostavaa, kun yhteistyö toimii ja kumppani on kiinnostunut tutkimuksen tuloksista, toteaa Kivelä, jonka väitöskirja valmistuu vuonna 2014.

Vuosien myötä lihaluujauhotutkimuksesta on valmistunut viisi opinnäytetyötä, ja tekeillä on kaksi väitöskirjaa. Muitakin tutkimushankkeita on käynnistetty. Esimerkiksi teurastamoilta tulevia pesuvesiä saa lainsäädännöllisen muutoksen vuoksi jatkossa käsitellä vain suljetussa prosessissa. Helsingin yliopisto ja Honkajoki Oy tutkivat, miten pesuvesien käsittelyssä voi hyödyntää lierokompostointia. Tavoitteena on teollinen prosessi. Lisäksi Tekesissä on vireillä yhteinen hankesuunnitelma kierrätyslannoitteiden kehittelyyn liittyen.

– Tällaisia tutkimuksia tehdessä pääsee tekemisiin konkreettisten asioiden kanssa. Yliopiston näkökulmasta on hienoa nähdä, että meidän työmme tuloksia hyödynnetään käytännössä, Juha Helenius sanoo. – Honkajoki on luotettava yhteistyökumppani – kaikki, mitä luvataan, myös pidetään. Olemme tyytyväisiä tähänastiseen tutkimusyhteistyöhön ja jatkamme sitä mielellämme.

Ota yhteyttä!

Vastaamme mielellämme toimintaamme, palveluitamme ja tuotteitamme koskeviin kysymyksiisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Ota yhteyttä