fbpx
1

Opinnäytetyö selvitti, onko eteläinen Afrikka valmis kiertotalouskonseptille

Lahden Ammattikorkeakoulusta valmistunut Albert Mäkelä selvitti tänä syksynä Honkajoki Oy:lle toteuttamassaan opinnäytetyössä, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita kiertotalousmalliin liittyy Afrikan eteläisissä valtioissa Etelä-Afrikassa, Namibiassa ja Botswanassa. Selvitys on osa Honkajoki Oy:n kansainvälistymiskonseptia, jonka tavoitteena on viedä Honkajoen ainutlaatuinen kiertotalouskonsepti kehittyville kansainvälisille markkinoille.

Mäkelän tutkimus on ainoaa laatuaan, sillä kiertotalouden harjoittaminen on vielä varsin vähäistä eteläisen Afrikan maissa. Afrikka tarjoaa kuitenkin potentiaalisen ja mielenkiintoisen ympäristön kiertotaloudelle, sillä vaurastuvissa maissa tarve muun muassa lähienergian tuotannolle kasvaa koko ajan.

”Afrikan ja Aasian maissa on jo nähtävissä, miten keskiluokan vaurastuminen vaikuttaa elintarviketeollisuuden kasvuun. Samalla kiinnostus lähienergiaa ja energiaomavaraisuutta kohtaan kasvavat. Tästä syystä näimme erittäin tärkeäksi selvittää, millainen kypsyys eteläisen Afrikan maissa on kiertotalouden harjoittamiselle ja mitkä asiat tekevät kohdemaista otollisen kiertotalouden eri muodoille”, Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Kari Valkosaari kertoo.

Lopputyössään Mäkelä hyödynsi SWOT-analyysia arvioimaan kohdemaiden valmiutta kiertotalousmallille. Tulokset tarkasteltujen maiden välillä olivat hyvin samankaltaiset. Etelä-Afrikan, Namibian ja Botswanan välillä on vain vähän eroja maiden infrastruktuurissa, ympäristössä ja valtarakenteissa, vaikkakin Etelä-Afrikka on alueen talousmahti, ja sillä on huomattavasti suurempi väkiluku ja bruttokansantuote kahteen muuhun verrattuna.

Kiertotalousmallin hyödyntämisen haasteina tulivat esiin ihmisten asenteet kestävää kehitystä kohtaan ja taitojen puute teknologiassa. Mahdollisuuksia taas tarjoavat lähes rajattomat uusiutuvan energian resurssit ja vähäinen järjestelmällinen kierrätys, jolle olisi kuitenkin tarvetta niin jälkikäsittelyn osalta kuin uusien ideoiden luomisessa.

Tieto on Honkajoelle arvokasta. ”Lopputyö vahvisti lähtöolettamuksemme, kun lähdemme kansainvälistämään Honkajoen kiertotalouskonseptia: Eteläisessä Afrikassa on selkeä tarve Honkajoen kaltaisille kiertotalouden kokonaisratkaisuille. Ymmärrämme myös paremmin, kuinka tärkeää on tavoitteidemme toteutumisen kannalta keskittyä kouluttamaan ja ohjaamaan paikallisia vaikuttajia kiertotalousmallin ja teknologian tuomista hyödyistä”, Valkosaari lisää.

 

Lisätietoja Albert Mäkelän lopputyöstä antaa Honkajoen vientihankkeiden johtaja Reetta Nevala, reetta.nevala@honkajoki.fi

    "Honkajoen kiertotalousmalli on aivan ainutlaatuinen ratkaisu niille maille, joissa valtakunnalliset energiantuotantojärjestelmät ovat epäluotettavia ja joissa esimerkiksi puhtaan juomaveden riittävyys ei ole kaikille taattu", Kari Valkosalo, Honkajoki Oy
Lisätietoja Albert Mäkelän lopputyöstä antaa Honkajoen vientihankkeiden johtaja Reetta Nevala, reetta.nevala@honkajoki.fi

Ota yhteyttä!

Vastaamme mielellämme toimintaamme, palveluitamme ja tuotteitamme koskeviin kysymyksiisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Ota yhteyttä