fbpx

Suomalainen vientituote: porojauho

Tunnemme poron lihan maukkaana ja terveellisenä. Myös porosta saatava sivutuote sisältää paljon hyödyllisiä aineita: proteiinia, aminohappoja, rasvaa sekä kivennäis- ja hivenaineita. Niinpä Honkajoki Oy:n tuottama porojauho, Reindeer Meal, onkin haluttua raaka-ainetta lemmikkieläinten ruoan valmistajien keskuudessa Keski-Euroopassa. Kysyntää tälle eksoottiselle tuotteelle olisi Aasiassa asti, mutta raaka-ainetta ei riitä kaikille kiinnostuneille.

Porojauho valmistetaan Honkajoki Oy:n tytäryhtiön Findest Protein Oy:n tehtaassa Kaustisella, jossa porosta saatava sivutuote jalostetaan eläinperäiseksi valkuaiseksi. Raaka-aineena porojauhon valmistuksessa käytetään ainoastaan luokan 3 sivutuotteita ja ruhon osia, joita ei kaupallisista syistä käytetä ihmisravinnoksi.

Sivutuotteiden hävittäminen olisi syrjäisillä alueilla mahdollista hoitaa myös hautaamalla tai polttamalla, mutta silloin mielenkiintoinen raaka-aine ei päätyisi hyötykäyttöön. Hyötykäyttö on myös vastuullisena osana elintarviketeollisuutta toimivan porotalouden etu.

– Tämä on hyvä käytännön esimerkki Honkajoki Oy:n ekologisesta toiminnasta, kertoo Honkajoki Oy:n myyntipäällikkö Matti Kultalahti. – Sivutuotteet käytetään hyväksi mahdollisimman täydellisesti. Tässäkin tapauksessa sivutuotteesta jalostetaan arvokasta raaka-ainetta lemmikkieläinruokateollisuudelle.

Ota yhteyttä!

Vastaamme mielellämme toimintaamme, palveluitamme ja tuotteitamme koskeviin kysymyksiisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Ota yhteyttä