Suomalainen vientituote: porojauho
Tunnemme poron lihan maukkaana ja terveellisenä. Myös porosta saatava sivutuote sisältää paljon hyödyllisiä aineita: proteiinia, aminohappoja, rasvaa sekä kivennäis- ja hivenaineita. Niinpä Honkajoki Oy:n tuottama porojauho, Reindeer Meal, onkin haluttua raaka-ainetta lemmikkieläinten ruoan valmistajien keskuudessa Keski-Euroopassa. Kysyntää tälle eksoottiselle tuotteelle olisi Aasiassa asti, mutta raaka-ainetta ei riitä kaikille kiinnostuneille.
Porojauho valmistetaan Honkajoki Oy:n tytäryhtiön Findest Protein Oy:n tehtaassa Kaustisella, jossa porosta saatava sivutuote jalostetaan eläinperäiseksi valkuaiseksi. Raaka-aineena porojauhon valmistuksessa käytetään ainoastaan luokan 3 sivutuotteita ja ruhon osia, joita ei kaupallisista syistä käytetä ihmisravinnoksi.
Sivutuotteiden hävittäminen olisi syrjäisillä alueilla mahdollista hoitaa myös hautaamalla tai polttamalla, mutta silloin mielenkiintoinen raaka-aine ei päätyisi hyötykäyttöön. Hyötykäyttö on myös vastuullisena osana elintarviketeollisuutta toimivan porotalouden etu.
– Tämä on hyvä käytännön esimerkki Honkajoki Oy:n ekologisesta toiminnasta, kertoo Honkajoki Oy:n myyntipäällikkö Matti Kultalahti. – Sivutuotteet käytetään hyväksi mahdollisimman täydellisesti. Tässäkin tapauksessa sivutuotteesta jalostetaan arvokasta raaka-ainetta lemmikkieläinruokateollisuudelle.