Kött- och benmjöl i kategori 2, råvara för ekologiskt gödselmedel.
Gödselanvändning av kött- och benmjöl är agroekologiskt förnuftig återvinning av näringsämnen, där det är möjligt att återföra livsmedelssystemets sekundära näringsämnesflöde till produktion av kulturväxter. Kött- och benmjöl är inte bara en näringsrik gödselkomponent, utan det ökar även mikroorganismernas verksamhet i jordmånen och fungerar samtidigt som ett jordförbättringsmedel.
Kött- och benmjöl i kategori 2 innehåller vanligen 8–9 % kväve, 5–6 % fosfor, 12–13 % kalcium och cirka 50 % organiska föreningar. Det innehåller också många spårämnen som är viktiga för växter.
Det låga C/N-förhållandet (3–4) i kött- och benmjöl är fördelaktigt för mikrobiologisk mineralisering av kväve och bidrar till att jordmånens kväveresurser frigörs för växter. En del kväve är i form av löslig ammonium som snabbt kan utnyttjas för att hjälpa växterna att börja gro.
Gödselfosforns fossila reserver är begränsade i världen, och det är viktigt att kunna återföra fosfor från animaliska biprodukter i jordbrukets näringscirkel. Fosfor i kött- och benmjöl är till största delen bundet till kalciumfosfater, en del i organisk form. I denna sammansättning förblir fosfor användbart i jorden i flera år och en långsammare frisättning för växter bidrar till att förhindra att oanvända näringsämnen läcker ut i vattendrag.
ÄR DU INTRESSERAD? TA KONTAKTKväve | 8-9 % |
Fosfor | 5-6 % |
Kalcium | 12-13 % |
Organiska föreningar | n. 50 % |
~ 1,5m³ stor säck ”big bag”