Uusi logistiikkajärjestelmä HELOS parantaa toiminnan laatua
Honkajoki Oy havahtui vuonna 2011 siihen, että raatokeräilyn logistiikka oli hajallaan – sitä ohjasi yhdeksän eri tahoa. Honkajoki päätti, että logistiikan ohjaus ja hallinta keskitetään omaan logistiikkaorganisaatioon, ja käynnisti järjestelmän uudistusprojektin.
Tuloksena syntyi HELOS, Honkajoki Electronic Logistics Operating System. Projekti on edennyt vaiheittain – ensin käsittelyyn otettiin märehtijäkeräily, sitten teurastamologistiikka, ja viimeisenä mukaan liitetään sika- ja siipikarjakeräily vuoden 2014 alussa.
– Suunnittelun lähtökohtia olivat jäljitettävyys, kustannustehokkuus, yhteistyö ja laatu, kertoo projektipäällikkö Arto Räikkönen järjestelmän suunnittelusta ja toteutuksesta vastanneesta Suit Networks -verkostosta. – Logistiikan uudistaminen on parantanut toimintaa näillä kaikilla alueilla.
Honkajoki Oy:n pitää pystyä jäljittämään, mistä raaka-aine on tullut ja mihin se on päätynyt. HELOS takaa, että näin myös tapahtuu. Raaka-aineen koko reitti maatilalta tai teurastamolta tuotantolaitokseen asti on tiedossa ja dokumentoitu. Logistiikkaketjuun lisätään vielä RFID-järjestelmä, minkä jälkeen konttien sijainti kuljetuksen ajan on tiedossa reaaliaikaisesti. Jäljitettävyys kattaa myös lopputuotteet.
Keräilyn kustannustehokkuuden parantamiseksi ajattelu uudistettiin perusteellisesti. Uusi järjestelmä perustuu aluekeräilyyn. Honkajoki perusti eri puolille Suomea neljä aluevarastoa, joihin päädyttiin tuotantoeläintilojen sijainnin ja logististen yhteyksien perusteella. Nyt kuljetuksissa voi yhdistää eri virtoja: maatiloilta noudettujen raatojen kontteja ja teurastamojen kontteja tuodaan teollisuuslaitokselle täysperävaunuyhdistelmillä kolme konttia kerralla, kun ne ennen tuotiin yksittäisinä kontteina. Uudella järjestelmällä saavutetaan säästöjä sekä ajokilometreissä että ajankäytössä.
Raatokeräilyn osapuolia ovat Honkajoen lisäksi kuljetusliikkeet ja karjankasvattajat. HELOS on saanut aikaan sen, että tieto eri toimijoiden välillä kulkee paremmin. Kuljetuksia hoitavat sopimuskumppanit.
Asiakkaille suurin muutos on ollut sähköisten tilausmuotojen uudistuminen. Raadon tilauksen voi hoitaa Raatonetti-palvelussa, HELOS IVR -puhelinpalvelun kautta tai soittamalla tilauskeskukseen.
– Asiakkaat ovat ottaneet Raatonetin uudistuksen vastaan tyytyväisinä. Ensimmäisen kuukauden aikana 1500 asiakasta oli rekisteröitynyt uuteen palveluun, ja rekisteröityneiden käyttäjien määrä on lisääntynyt sen jälkeenkin jatkuvasti, Arto Räikkönen toteaa. – Noudon tilaamisen lisäksi Raatonetti toimii käytännöllisenä arkistona: asiakkaat voivat tarkistaa sieltä tilaushistoriansa esimerkiksi EU- tai viranomaisraportointia varten.
Logistiikkaa voi tehostaa aina pitemmälle. Jo nyt tehtyjen muutosten seurauksena materiaali saapuu Honkajoelle aiempaa parempilaatuisena. Seuraava tavoite on maatilakäyntien tehokkuuden parantaminen.
– Honkajoki tekee vuodessa lähes 50 000 noutoa maatiloilta. Seuraavana tavoitteena on lyhentää käyntiaikaa huomattavasti. Jos voimme nopeuttaa käyntien kestoa vaikka muutamallakin minuutilla, siitä kertautuu suuri aikasäästö, sanoo Räikkönen. – Jos raato on maatilalla hyvällä paikalla, hyvin säilytettynä, ja nouto onnistuu nopeasti, säästämme aikaa ja rahaa. Lisäksi saamme kuorman Honkajoelle vielä nykyistäkin parempilaatuisena.