Ensimmäiset tunnelmat 100 päivästä?
Välillä kaiken kiireen keskellä surfatessa tuntuu kuin olisin ollut täällä töissä aina… Siis siihen asti, kunnes kohdalle osuu taas joku uudenlainen haaste, josta en omaakaan aikaisempaa kokemusta ja palaan todellisuuteen, että olen vielä uusi talossa. Kovasta tahdista huolimatta olen viihtynyt todella hyvin ja työyhteisöllä on ollut todella suuri rooli tässä. Töihin on mukava tulla kun tietää, että ympärillä on useita oman alansa ammattilaisia tukemassa toimintaa ja tarvittaessa auttamassa. Nautin myös suuresti uuden oppimisesta ja tämän kaltaisissa ainutlaatuisissa tehtaissa ja prosessikokonaisuuksissa sitä todellakin riittää. Töiden ohella minulla on ollut tammikuun alusta lähtien myös talon saneerausprojekti menossa, joten 14-16 tunnin työpäivistä on ehtinyt muodostua minulle tässä ajassa uusi normaali. Onneksi kuitenkin kyseinen rakennusprojekti on pikkuhiljaa valmistumassa ja sen myötä jäämässä pois, sillä pakko tunnustaa, että pitkät päivät ja suuret laskut alkavat vaatia veroaan. Käsillä tekeminen on palkitsevaa ja terapeuttista, mutta koen ehkä kuitenkin vielä olevani parempi esimiehenä kuin rakennusmestarina eli ainakaan ammatinvaihtoa ei toistaiseksi tarvitse harkita.
Kerro työnkuvastasi, mitä siinä on keskiössä? Mikä on pelipaikkasi Honkajoella?
Vastaan broilerilaitoksen ja aivan lähitulevaisuudessa myös uuden höyhenlaitoksen tuotannosta ja kehittämisestä. Toimin samalla myös esihenkilönä edellä mainittujen laitosten operaattoreille. Virallinen nimike on tuotantopäällikkö, mutta meidän tiimissä se pitää sisällään niin valmentajan, huoltajan kuin tarvittaessa sentterinkin roolin eli välillä mietitään parhaita toimintamalleja tai koulutetaan uutta, kun taas välillä tehdään tai opetellaan itse. Pelikenttä on suuri ja tärkeintä on saada kokonaisuus toimimaan. Fair play and happy players.
Kuvaa hieman omaa taustaasi ja ammatillista polkua?
Kotiuduin 2011 armeijasta, jonka aikana kipinä rauhanturvatehtävistä ja sotilasurasta oli syttynyt. Tuo ajatus ja tarjottu tehtävä sai kuitenkin jäädä rationaalisen ajattelun seurauksena, sillä samoihin aikoihin sain tiedon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, että olin päässyt sisälle opiskelemaan paperikoneteknologian koulutusohjelmaan. Seuraavat vuodet kuluivatkin sitten nopeasti metsäteollisuuden maailmassa ja opiskelujeni ohessa olin töissä niin sellu- kuin paperitehtaillakin Metsä Fibren, UPM:n ja Stora Enson palkkalistoilla. 2017 sain lopulta valmiiksi opinnäytetyöni, jonka kirjoitin Top Speed Oy:llä laatupäällikkönä ollessani. Opinnäytetyön aiheena oli ISO 9001: 2015 -standardin mukaisen laadunhallintajärjestelmän luominen ja käyttöönotto yrityksessä eli ajankohtainen aihe vielä tänäkin päivänä sillä uudempaa standardia ei SFS ole vielä julkaissut ja suuria muutoksia tuskin olisi luvassakaan.
Paperikoneinsinööriksi valmistumiseni jälkeen en sitten oikeastaan enää paperiteollisuuden parissa olekaan työskennellyt, ellei yhtä kesälomatuurausta Rauman UPM:n vuoromestarina ja jatkoa prosessiteknikkona lasketa. Kunnossapitoon erikoistuneena halusin kokemusta myös kunnossapidon töistä, joten muutin Uudellemaalle asumaan ja pääsin Saksalaisomisteiselle Witronille töihin kunnossapidosta vastaavaksi vuoroesimieheksi. Vaikka työ oli mielenkiintoista ja työkaverit aivan huippuja, niin en kokenut alaa omakseni, sillä suurin osa laitteiston vioista ja kunnossapidon suorittamista korjaustöistä olivat sähköautomaatioon ja ohjelmistoon liittyviä, joihin itselläni ei ollut kamalasti annettavaa. Kun minulle tarjoutui mahdollisuus hypätä elintarvikkeiden maailmaan pohjoismaiden vanhimman ja maineikkaimman panimon palkkalistoilla ei vastausta tarvinnut kauaa miettiä.
Sinebrychoffilla tulikin sitten viihdyttyä ja sain siellä ollessani osallistua useampaan projektiin. Alkujaan tulin taloon tuuraamaan täyttöosaston työnjohtajaa, joka yleni yrityksen kansainvälisen Lean-projektin myötä prosessi-insinööriksi. Projekti kesti noin puolitoista vuotta, jonka aikana toimin kyseisessä projektissa mukana tölkkilinjojen vastaavana työnjohtajana, sekä tuotantopäällikön vetämän AM-pilarin jäsenenä ja hänen tuuraajanaan. AM-pilarin tarkoitus oli yhdistää käytön ja kunnossapidon toimet käynnissäpidoksi ja isossa mittakaavassa parantaa linjan kokonaistehokkuutta. Projektin loputtua, ja prosessi-insinöörin palattua takaisin työnjohtajaksi, minulle tarjottiin jatkosopimusta logistiikan vuorotyönjohtajana. Logistiikan puolella vastuualueena ei sitten ollutkaan enempää tai vähempää kuin koko tehtaan sisään tulevan tavaran vastaanotto ja varastointi, linjastojen käyttämän materiaalin oikea-aikainen täyttö ja vaihto, linjoilta saatavan valmiin tuotteen varastointi ja valmiiden tuotteiden keräily ja lähetys. Tehtaassa, jonka portfolioon kuuluu yli 200 tuotetta, kyseessä on todella suuri ja haastava kokonaisuus. Hommaa pyörittämässä meitä oli 6 vuoroesihenkilöä ja 86 operaattoria, keräilijää tai trukkikuskia. Yli kaksi vuotta logistiikan puolella työtä tuli tehtyä ja muutama määräaikainen sopimus kirjoitettua, kunnes omistajana toimiva Carlsberg aloitti Sinebrychoffilla YT neuvottelut ja lomautukset. Tämän myötä myös oma matkani panimoalalla, ainakin toistaiseksi, päättyi.
Ennen Honkajoelle tuloa ehdin tutustua myös lisäravinteiden, ja osittain myös lääketeollisuuden, ihmeelliseen ja äärimmäisen säänneltyyn sekä byrokraattiseen maailmaan Pharmialla, joka toimii alihankkijana mm. Orionille. Olin Pharmialla ainoa työnjohtaja ja vastasin yhdessä tuotantopäällikön kanssa koko tehtaan tuotannosta ja toimin 60 tuotannon työntekijän lähiesihenkilönä.
Miksi päädyit juuri Honkajoelle töihin?
Perhesuhteet painavat vaakakupissa usein enemmän kuin omat tarpeet, mutta tällä kertaa itselläni kävi hyvä tuuri. Olin luvannut vaimolleni, jota vaivannut kotiseutukaipuu Uudellemaalle muutostamme lähtien, että heti sopivan paikan löydyttyä voisimme muuttaa takaisin Satakunnan tai Pirkanmaan alueelle. En itsekkään liioimmin viihtynyt kaupungissa. Ehdoksi kuitenkin asetin, että työn pitää olla itseäni kiinnostavaa ja haastavaa.
Kun näin Honkajoki Oy:n ilmoituksen ja tutustuin yhtiön toimintaan olin myyty ja valmis muuttamaan. Yritys vaikutti kiinnostavalta ja vakavaraiselta. Toimiala itsessään on mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Avoinna ollut positio vastasi omaa osaamistani, tarjoten kuitenkin riittävästi uusiakin haasteita, jotka mahdollistavat itsensä kehittämisen pitkäksi aikaa.
Mitä nykyisessä työssä voit ja haluat oppia? Miten näet henkilökohtaisen oppimispolun merkityksen?
Ensinnäkin, oppimisen polut elämässä ovat rajattomat ja paljon on itsestä kiinni mihin suuntaan haluaa lähteä. Itse pidän mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan eräänlaisena työsuhde-etuna. Parhaimmillaan työ on sopivassa suhteessa haastavaa ja palkitsevaa. Ylivoimaiset haasteet tahtovat turhauttaa tai lamauttaa ihmistä, mutta selvitettävissä olevat ongelmat tarjoavat ratketessaan ratkaisijoilleen endorfiinia. Itse odotan nykyiseltä työltäni paljon esihenkilötoimintaa, jossa haluan itsekin jatkuvasti kehittyä. Toinen odottamani asia on ehdottomasti teknisten taitojeni ja ymmärrykseni lisääminen.
Mitä nykyisessä työssä haluat edistää? Mikä on tärkein kehittämisen kohde?
Esihenkilöllä on valtavan suuri rooli työssä viihtyvyyteen ja mikäli onnistun tätä parantamaan entisestään ei työni ole mennyt hukkaan. On tärkeä ymmärtää, ettei työntekijöiden viihtyvyys ole suoraan verrannollinen pelkästään työstä maksettavaan korvaukseen, vaan kyseessä on paljon suurempi kokonaisuus. Tuo kokonaisuus koostuu niin vallitsevista työoloista kuin arvostuksen tunteestakin. On tärkeää, että jokainen tuntee oman työnsä merkitykselliseksi ja ymmärtää miten suuri vaikutus meillä jokaisella on tähän kokonaisuuteen.
Mistä Honkajoen yrityskulttuurin erityispiirteestä pidät eniten?
Ihmisiä on helppo lähestyä ja toisen taitoihin luotetaan, mutta silti apuakin saa pyytämällä. Uutena kasvona ei aina ole helppoa hypätä mukaan porukkaan, mutta täällä se on onnistunut suhteellisen kivuttomasti. Täällä vallitsee sellainen kohtuullisen suora tekemisen meininki.
Mitä sinulle tarkoittaa honkajokisuus?
Luotettava, turvallinen ja vastuullinen oman alansa ammattilainen.
Mikä tuo sinulle merkityksellisyyden kokemusta työssäsi?
On hienoa, että oikeastaan alusta asti minulle on luotettu vastuullisia tehtäviä, asetettu haastavia tavoitteita ja kysytty mielipiteitä. Näissä tehtävissä ja tavoitteissa onnistuminen usein tuo jo ihan konkreettistakin merkitystä yritykselle ja sitä kautta luonnollisesti koen omankin työni merkitykselliseksi.
Miltä alan ja työsi tulevaisuus näyttää?
Näkisin että alan tulevaisuus näyttää päivä päivältä merkityksellisemmältä. Olemme paalupaikalla kehittämässä vastuullisempaa huomista kiertotaloustuotteillamme.